homeknop2

Agens in het Atelier

Onderzoeken, ontdekken, kiezen

Agnes van Genderen werd geboren in Jakarta, en studeerde aan de Koninklijke Academie in Den Haag en de Rietveldacademie in Amsterdam. Als beeldend kunstenaar exposeerde zij in binnen- en buitenland. Haar werk werd aangekocht door het Rijk, de Gemeente Amsterdam en door particulieren. Zij maakte in opdracht monumentaal en toegepast werk.

"Welke mogelijkheden heeft een bepaald grid, een mooie rekenkundige reeks, een niet-herhaalbaar patroon of een gewone mathematische vorm? En in welk materiaal? Papier met een geschiedenis, verkreukeld of gevouwen, katoen, al dan niet gescheurd? Zo begin ik vaak, onderzoekend, een nieuw werk.
De mogelijkheden lijken eindeloos - het visuele resultaat ontdek ik in een proces van keuzes maken, van steeds opnieuw kiezen. Dat resultaat lijkt dan soms op vormen die in de natuur voorkomen, maar ik werk niet naar de natuur. Al mijn prenten ontstaan uit elkaar - uit mijn handen, mijn hoofd. Ik werk intuïtief systematisch, en maak gebruik van ritme en herhaling, van onregelmatigheid en structuren, grids en getallenreeksen uit de wiskunde. Ik combineer meestal verschillende technieken, digitaal en handmatig, in één werk.
Uiteindelijk worden het werken die mij een verhaal achter een beeld vertellen - verhalen zonder woorden, maar die bijvoorbeeld gaan over een tapa tasje, ooit gekregen van mijn moeder. Over de kleuren uit mijn jeugd, een natuurbeschrijving die me heeft geraakt. Of over de mysterieuze vormen die voetbalnetten kunnen aannemen. Elke keer als ik ze zie zijn ze weer anders".